![]()
Geirangerfjorden har mange fjellgarder man ikkje skulle tru at noen med vetet i behold skulle bo og ha gard, enda mindre tørre å ha barn. Steinrasfare, snørasfare, farlig vei opp og ned til fjorden, bratt fjellside osv. Har du hørt om Horvadraget? Eller Megardsplassen? Horvadraget skal ha den farligste plassen å bo langs heile fjorden, og en plass man hørte steinsprang om ikkje kvar dag, men fleire ganger i uka. Stein som kom gjennom hustaket vart bøtt, og man fortsate livet. Men da et steinras i 1900 knuste snart den halvdelen av huset som ikkje lå innunder hammaren, da vart det nok, og dei motvillig måtte flytte. Megardsplassen lå litt bort og opp ifra Horvadraget, og da Horvadraget vart forlatt , så dro dei også. Rasutsatt gard klarte seg ikkje aleine i dei forholda. Og samme året Megardsplassen flytta, så kom ei snøfonn og sveipte alt avsted utenfor stupet på 300m, og det var en plass fonn ikkje hadde gått før. Der er en masse meir historie, og tufter, dødsfall, hardt liv, steinsprang, seter som var et utrulig slit å komme til osv, og dit skulle dei no, et lag ifra Storfjordens Venner på 22 stk i rib. Dette er en tur mor prøvde 2 ganger på tur med Storfjordens venner, men vart avlyst pga vått føre (å gå opp i våt sti var uaktuelt) og prøvde på egenhand å få ordna transport eller noe. Så en etterlangta tur skal mor love deg. Bli med! Skal love deg at tross gardene har vært øde i 100 år, så gir dei deg et inntrykk av et liv man ikkje kan fatte.
![]()
Det vart en lang tur med 2 ferger, over fjellet osv for å komme seg til startpunktet Geiranger. Ved ribbåtene skal dei få på seg vester, sjekke inn på turlista, og så skal det ut fjorden. Det som dagen før var regn, viser seg no å lette opp og faktisk få sol! 2 ganger før har mor, Mormor og MrJ vært påmeldte, men turen blitt avlyst pga været. Dit opp går man ikkje når det er vått. Sola har siden igår kveld og på morgen no fått tørka opp litt, og det er gledelig å sjå fjorden så fin og vite at ENDELIG skal dei opp på Horvadraget! :-D
![]()
Fordelt på 2 ribbåter, og det er ribbåtene til Geiranger Fjordsafari. Det er så pass varmt ute at vester er nok, folket er tross alt kledd for fjelltur. Noen er meir spente enn ande, ikkje alle som føler seg like trygge på vatnet. Men dei fleste berre gleder seg en masse!
![]()
Farvel Geiranger, sees om noen timer. Heilt greitt å forlate sentrum no, Nibberittet pågår, og det er biler, sykler, folk, busser, turister osv over alt.
![]()
Ikkje har det komt et eineste cruiseskip enda, og det er deilig å være på fjorden.
![]()
Ørnesvingene ved siden av mor, der dei kom ned for litt siden. Å ja, om du skal ta rib og har langt hår, husk hårstrikk! Skal love deg at det blir fart, og en gedigen floke om du ikkje har strikk eller en god lue.
![]()
Turistferga nærmer seg De 7 søstre, og det er dit gjengen skal. Skal starte rett etter passert fossene, faktisk ved foten av dei.
![]()
Når mor ser til venstre, så ser ho akkurat fjellgarden Skageflå oppå fjellhylla der. Den garden der var mor og MrJ opp til ifjor sommer og gikk til Homlong via Homlongsetra. Og det er Skageflå som er grunnen til mor fekk øynene opp for Storfjordens venner og arbeidet dei gjer, og dermed meldte seg inn. Og Skageflå er også en av den største grunnen til at Storfjordens venner vart stifta i 1975.
![]()
Der har du dei berømte fossane, og ser du heilt oppe ved fossane en gard? På bildet så ser det ut som en kvit prikk blandt det grønne, det er fjellgarden Knivsflå. Den er neste på ønskelista. Uansett, visste du at når folket på Horvadraget skulle opp med krøtterne sine på den øvste setra, så måtte dei få ku for ku ned til fjorden, ro dei hit til Knivsflå, få dei opp til fjellgarden, forbi setra overfor, og enda lengre opp? Fatter det ikkje, og alt det arbeidet og farlige veien kun for å få dei på sommerbeite....
![]()
På motsatt side så ser man fossen Friaren. Når turistene passerer fossen her og De 7 søstre, så får dei servert et "sagn" og Frieren som fridde til søstrene, vart avvist og slo seg på flaska? Derfor flaskeformasjonen i fossen. Egentlig er det turist tull, for De 7 søstre heter egentlig Knivsflåfossane, og Friaren heter egentlig Skageflåfossen? Det irriterer mor en masse at dei har endra navn på fossane kun for å tekke turistene. Men det er kvar sin meining om det, og det respekterer mor.
![]()
De 7 søstre er faktisk et flott syn, og skjønner godt at turistene gisper og knipser i vei. Kor mange elver som renner kjem litt an på kor masse vatn det er, i tørketider så ser du ikkje 7.
![]()
Ingen kai her, kun fjøra, og båten kjører godt inntil land. Alle hopper i land, og legger vestene inne på land til dei ska hentes i 17 tiden.
![]()
Er slett ikkje ofte man er så nært dei kjente fossene, og det føles litt rart å komme så tett innpå, kjenner drivet også. Er ikkje anbefalt å komme for nært innpå, steinsprang skjer her ifra tid til annen, så er ikkje tryggeste plassen du kan beundre en foss.
![]()
Båt nummer to har også fått levert resten av turgjengen. Alle har fått beskjed om heildekkende klær, for er en god del brennenesler her, og du kjem garantert til å få piska både føtter og bakende om du ikkje har lang bukse på deg. Flått også er her. Fekk anbefalt å ta med hansker, slik at du kan feie til sides brennenesler. Akkurat heildekkende bukse og hansker er det beste rådet for å gå her, det kan mor trygt love deg.
![]()
Mor kikker til Skageflå, den ligger på hylla der, og tenker på at du skal opp siden som ser omtrent umulig ut, og skal enda lengre opp og over om du skal videre. Ikkje rart turistene blir fascinerte over fjellgardene her inne, det er faktisk mor også, derfor ho er her.
![]()
Guiden har gått her fleire ganger, og gir klare inn strukser om alvoret med steinsprangene her, med en liten snert av humor i alvoret. Steinsprang forekjem ofte, og alle fekk beskjed om å rope "Stein" om det kom, så hive seg flatt ned på bakken med hodet vendt oppover fjellsiden. Ikkje prøve å komme bak et tre eller en stein, det kan ende med at du får det over deg, og det er enda meir fatalt. Legg deg flatt, med hodet oppover, ansiktet ned, hendene bakpå hodet, og håpe på det beste. Og en beskjed til, det er orm der.
![]()
Vegetasjonen er veldg høg her, ingen sti vises, så guiden går på det han husker. Stien skal gå rett oppunder fjellet.
![]()
Tru det eller ei, men det er faktisk ikkje heilt enkelt å gå her. Vegetasjonen gjer at du ikkje ser underlaget, og det er bratt, steinete, løst og ulendt. Med bratt meiner mor ikkje bratt oppover, men hellinga på stien er bratt. Lett å trakke feil. Guiden først, mor rett bak han, eller prøver å være rett bak omtrent.
![]()
Mormor kjem rett bak mor, så følger alle på. Blir litt lettere å gå for dei bakerst når alt er trakket ned.
![]()
Han fann stien når kom gjennom det verste.
![]()
Stien går ifra foten av fossene, så skrått opp utover fjorden. Horvadraget ligg på ca 250 høgdemeter, så dei skal opp ifra 0-250 høgdemeter i litt vanskelig terreng.
![]()
Steinurer hører selvsagt med, og det er rart når steiner løsner og triller nedover siden, og du hører at det tar en stund før dei stopper.
![]()
Tett skog har det blitt etter kvart. Var ikkje slik før, tvert imot, skogen veks til utrulig fort etter det vart forlatt her for 100 år siden.
![]()
Av og til får man et glimt av den ruvende fjellsiden over seg, og ser at det henger ut kanter både her og der, og steiner kan falle når som helst. Og dette gikk dei med stadig, kvar søndag til kirke, for å fiske, med dyrene sine osv. Her lærte dei fort å kjenne tegnene ifra naturen og området.
![]()
Det er nesten umulig å sjå stien no, og guiden sier at han roter seg litt vekk omtrent kvar gong han går her. Stien er i stadig forandring etter som stein, snø og smeltevatn endrer den.
![]()
Mor husker at guiden fortalte om en stor stein som hadde fallt ned og lå opp etter et tre. Da han kom dit, så stoppet han opp og venta på resten av gjengen. Tenk å gå her i stien, og noe som dette kjem rasende ned mot deg. Det er da du virkelig føler deg liten.
![]()
Liten er man også i fjellsiden her, man blir berre en maur som kjem på rekke og rad inni skogen. Litt vanskelig når man har lite å orientere seg etter når alt berre er skog. Lite holdepunkt egentlig, og er ikkje så ofte man får glimt av utsikt som her.
![]()
Det er en del av løs stein eller ur som dette her også. Du trakker på det, stein rauser, og du er glad for at det ikkje er noen som går under deg. En stein som trillet nedover, den prøvde mor å følge med når stoppet. Forsvant fort utav syne pga vegetasjonen og bratt, men hørte den trillet i mange sekunder nedover. Tenk om det hadde vært noen på en sti lengre nede! Der er heldigvis ingen stien, men slik er fort gjordt her. Mor er berre glad for at ho fekk beskjed at gut ikkje kunne få bli med, hadde ikkje passet han. Han hadde nok blitt vel liten i all brenneneslene også.
![]()
Sjå opp du, og tenk deg alt som ligger der oppe, løst, og berre venter på å falle ned. Ikkje at mor gåt og tenker på "farlig, skummelt, dødlig" mens ho går her, meir at ho tenker på at dette var kvardagen til dei som bodde her. Det var ingen plass dei var trygg, måtte alltid være på vakt, både inne i huset, utenfor, og i utmarka. Så på den måten av farligste plassene å bo i Geirangerfjorden.
![]()
Guiden bad gjengen vente, han trudde at dei var alt for høgt oppe i forhold til stien, og gikk for å sjekke. Skal love deg at guiden ikkje er noe pingle, mannen er sprek som berre det! Fyker lett avgårde, er i slik form at man kan misunne mannen. Ordet fjellgeit er vel passende, og viser seg å være en meget aktiv syklist. kan avsløre at mannen syklet Trondheim -Oslo i 2015. Det hadde ikkje mor klart!
![]()
Dei hadde komt til den ene av to steinfare dei måtte krysse. Dei har med 2 tau, og her ville han ha opp det eine. Nå ja, kort tur til fjorden, og ser at det stadig er noe som farter her.
![]()
Guiden tok med tauet og knytte det opp, MrJ knytte det her nede. Så fekk folk lov til å gå. Mor kan skjønne guiden også, han føler nok på ansvaret for gjengen siden han er guide, og da er man meir på vakt også. Så sjøl om mor til vanlig hadde vandret rett over uten tau, så hørte ho etter.
![]()
Lang lang rekke, og alle ventet på sin tur i tauet.
![]()
Mor ser opp, ingen stein idag, heldigvis. Slikker sikkert sol steinene også. Skal love deg at det er varmt! Har på langbukse, langermet ull, og hansker. Gjelder å være heildekt, og har fått en del brenneneslestikk allerede. Ikkje minst da mor skulle sette seg på huk for å komme seg ned, og satte seg på en brennenesle med tynn bukse. Skal la være å komme nærmere inn på akkurat det.... sved gjor det en stund.
![]()
Mormor har aldri vært på Skageflå, og det er nesten synd. Mor kikker bort på fjellhylla der garden ligger, det er en spesiell tur i seg sjøl. Lite stykke nesten levende historie med alle byggningene som er restaurert på tunet der. Dit dei skal no, så er der nesten berre ruiner, bortsett fra et bittelite hus inntil hammeren.
![]()
Dei hadde komt litt av stien, og guiden kikket etter den beste plassen å gå over. MrJ tilbydde seg å gå oppover og sjekke. Etterpå kom omtrent alle den veien der opp. Er det noe som er vanskelig, så er det å finne stien oppover, og så er det så inderlig enkelt å finne den på ned att veien!
![]()
Noen sleit litt med fotfeste, for er ikkje noe rusletur dette her heller. Men mor liker turen, liker litt utfordring, og koser seg.
![]()
Ny plass, ny vei, nye folk, ny opplevelse. Litt å gå i kø, men er heilt greitt når man er innstilt på det ifra starten av.
![]()
Noe som overrasker mor, er blomstrene her. Det er blomster over alt! Og en så masse variasjon også, i alle farger og fasonger, mange kjente, men også ukjente for mor på navn. Skogsstorkenebb fann du heile turen, lyste opp i sin flotte lilla farge. Liker du blomster, så finner du så mange forskjellige, at du kan komme utav tellinga. Enghumleblom, rød jonsokblom, liljekonvall, forglemmegei, skogsfiol, myrfiol, storkonvall, gjerdevikke, engsoleie, geiteskjegg, en søt blå som heter tveskjeggveronika osv osv
![]()
Denne her derimot, den er totalt ukjent for mor. Ligner på rød jonsokblom som her er en del av, men denne her er på en lengre stilk med mange blosmter på, oppbygd meir som en orkide. Mor tok bilde av den, for å kanskje finne navnet seinere. Spurte faktisk seinere en i turlaget som viser seg å være biologilærer og meget glad i planter, men han heller visste ikkje. Etter litt leiting, så trur mor det er en engtjæreblom, tilhørende nellikfamilien, samme blomsten som rød jonsokblom faktisk. Så mor tok ikkje så feil med at dei lignet veldig.
![]()
Da er vel dette steinfar nummer to? Ser slik ut. Guiden gikk som sagt lengre nede, men dei aller fleste gikk oppe.
![]()
Mor kikker oppover, det renner vatn litt her og der i fjellsiden, og det er nok en av grunnene til at det er så grøderikt her. Er ikkje samlet i berre store elver, men er mange bekker små.
![]()
De 7 søstre da, men dei er der borte. Her over er det meir bekker som gjelder, sprer vatnet meir.
![]()
Mor skjønner godt at Geirangerfjorden har fascinert mange. Du har fjorden med dei ruvende fjella, fjellgardene som man ikkje fatter korleis man kom seg opp til, grøderikt, og dei store elvene og fossene. Er nok ikkje så mange som går i fjellsidene her no som før. Før så var det en masse mindre trær, og man såg gardene, no gror det sånn att, at du knapt ser gardene uten at du veit kor du skal kikke. Noen ser du, men fleire begynner å forsvinne i vegetasjonen. Slik som stiene forsvinner også.
![]()
Men kjem du no etter gjengen her, så finner du stien lett! Når 22 stykker går opp og ned samme dag, så blir stien tydligere også.
![]()
Blir en del snirkling mellom og over trær. None trær faller jo ned, og når stien ikkje blir rydda, så blir det sånn. Mor har tursaga i sekken, men skulle dei ha rydda sti, så hadde dei ikkje komt seg opp og ned denne dagen her.
No vart det meir knekking av kvister for at dei bak seg skulle få komme lettere fram.
![]()
Såg aldri noe annet levende vesen enn gjengen her, men bevis på at her er andre dyr, det såg mor fleire plasser.
![]()
Guiden stoppet og pekte kjapt på et stort tre, og mor skjønte fort kva han meinte da han sa "Ta bilde av ugla" og så gikk han videre. Ser lett at det der er en ugle, ikkje sant? En enøyd en i så fall, sover sikkert med det andre.
![]()
Guiden hadde fortalt i starten kva dei skulle innom og sjå iløpet av turen, og da blant annet en heller, Da dei kom hit, så trudde mor at dette var helleren, men nei. Hellerene var spesielt viktige for både folk og fe, dedi ga viktig ly og lagerplass.
![]()
Der er den! Helleren mor har sett bilde av i bøkene :-) Den er virkelig stor også. Her blir det da en matpause for gjengen, og den rommer alle sammen også.
![]()
Du går rett forbi den i stien, og mor fann seg en fin plass og ropte på Mormor i det ho passerte.
![]()
Som sagt, alle fekk plass inni helleren, og det er høgt oppunder taket også. Her er mura opp avdelinger inni den. Helleren e trygg for steinras, så her kunne dei kvile seg i råsa. Ofte brukte dei hellerene til å lagre ved, hesjestaurer, geitefjøs, ly for vær og vind, og alt annet som trengtes å lagres og ikkje kunne bli tatt av enten steinras eller snøfonn.
![]()
Før så du denne helleren ifra sjøen, no veks skogen inn i den, nesten som en vegg. Naturen gir, og den tar tilbake når du forlet den. Fremdeles så er her god plass inni, men en dag så er vel den også attgrodd. Helleren hadde et navn, syns guiden kalte den et eller annet, men noterte seg ikkje navnet. Trudde faktisk navnet stod i en av bøkene til mor, men nei.
![]()
Veldig flott oppmurt her, og dei har lagt ned en del arbeid i å få den fin og trygg. Helleren må ha vært od å ha når dei skulle frakte kyrne sine høgt opp til Horvadragsetra, stoppe her om dei følte seg utrygge i stien. Horvadrasetra ja, den er et kapittel for seg sjøl, orker du litt historie? Mor syns den er litt "slitsom" berre å tenke på. For, jo geitene og folket kunne klare å komme seg ifra heimsetra og opp forbi et stupbratt svaberg, dei satte inn bolter og mura vei slik at folk og geiter kunne klarte der, men ikkje kyr. Så for å få krøttene opp til Horvadragssetra oppi Horvadragsdalen, så måtte dei legeg ut på en strabasiøs tur. Ifra garden, ned denne stien her til fjorden, ro dei over til Knivsflå, gå med flokken til Knivsflå på den sjøveien, derifra og opp til Øvstesetra bruker man 2,5t om man går ledig men no med krøtter på slep. Så derifra til Ytsedalen, over Horvadragriset, før ned til Horvadragsdalen. For å være heilt ærlig, akkurat det er en tur mor måtte brukt heile dagen på å gå, og skulle mor hatt med så masse som berre ei ku på den turen, så hadde mor gitt seg berre ved tanken. Skjønner derfor meget godt at dei slutta å frakte krøtterne dit ei stund før dei la ned garden.
![]()
Tilbake i helleren, for der mor satt, der var det en meget stor plante, meget stor en også. Ikkje fått blomst enda, og vanskelig å sei kva slag plante det er. Noen overhode som vet? Hadde vært kjekt med et navn på den. Høgde er vel rundt 150cm tenker mor.
![]()
Mormor var smart og stoppet utav rekka i starten og hadde på seg chainsenbroddene sine. No gjor mor det samme. Ikkje at det er sleipt å gå, men det er sånn helling at det er greitt å få et godt tak, og når du trakker på en masse vegetasjon, så får du bedre grep.
![]()
Så bar det avsted videre til Horvadrag. No er dei på stien, som var merket en gang. Skulle hatt en sprayboks og merket på vei ned att, slik at neste som ønsket hit en tur kunne finne lettere fram. Stier som ikkje blir brukt, forsvinner.
![]()
Er temmelig attgrodd, uten tvil, og er litt vanskelig å forestille seg området med 1/4 av vegetasjonen. Mor har sett gamle bilder ifra gardene og fjellsidene, er ikkje til å kjenne att! Nakent fjell over alt, litt skog, og grøne flekker som vart enten beita eller slått. Dette her er en jungel i forhold.
![]()
Denne lille søte her lyste opp i jungelen, myske trur mor det er. Den er som et teppe i skogbunnen, et fint teppe faktisk, der den lille søte og krittkvite blomsten lyser opp.
![]()
Steinjungel også, i alle fall i bunndekket. Uten trær her, så lå den nok enda mindre stille, og den ligger ikkje stille heilt no når man går heller.
![]()
Så dagens beste sti et stykke, måtte forevige dette her, vise deg at her er fint å gå også. Det blir som en liten pause i det litt utfordrende.
![]()
Så kom man til noen murer, ruiner av noe. En her, to der, en til der. Kva er dette her tru? En annen plass som har vært gard? Ruiner etter sommerfjøs, uteløe? Mor er spent på kva guiden skal fortelle no.
![]()
Mor måtte spørre en i turlaget kor dei var no?Han svarte Horvadraget. Mor kikka sikkert spørrende ut, Horvadraget dette her, og mor liksom "Hæ?" Veit ikkje kvifor, kanskje mor hadde et annet bilde i hodet enn dette her. For ho hadde ett bilder på avstand mot fjellsiden der garden lå, og bilde i ei bok, dette her stemte liksom ikkje.
![]()
Men dette her er da Horvadraget, og målet dei har hatt i 1 år no om å komme seg til, er dette her. Litt rart enda syns mor, ikkje slik ho venta seg det. Attgrodd og ser ikkje så bratt ut som ho hadde fått inntrykk av ifra bilder og bøker.
![]()
For der borte ser du trappa, trappa opp til huset, rett framfor folket. Bratt her skjønner du, så måtte ei stor trapp til for å komme deg opp. Skal vise deg bildet ifra boka mor har lest i før dei dro, så kanskje du skjønner mor.
![]()
Slik såg det ut en gang, med fossen De 7 søstre i bakgrunn. Bildet er ifra boka Gardane langs Storfjorden av Harald Kjølås, og her ser du at her er omtrent ikkje skog, og du har fritt syn heilt til fossen. Dette er en del av huset, og løa. Bildet viser et meget luftig utsyn, noe heilt annet enn det gjengen her får inntrykk av med skog over alt. Når man ser det som dette her, da skjønner man at det var bratt og farlig å bo her. Skogen skjuler rett og slett brattheten, og det føles ikkje så ille når er her. Virkeligheten var noe helt annet for dei som bodde her enn det man opplever idag.
![]()
No er det kun ruiner att, og trær, og du har begrenset utsikt.
![]()
En gang så var det knapt trær ved huset, no ser du knapt huset. Dette er ikkje huset som stod her i 1900 da steineraset tok halve huset. Orginal huset vart plukka ned og solgt rett etter Sølfest med familien flytta ifra garden i mai 1900. Det vart satt opp på Grande, for så noen år seinere vart plukka ned att, merka, modernisert litt etter den dagens standard, og satt opp att i 1907-08. Der det står den dag idag bak Union hotellet i Geiranger, grensa til geo-parken. Hustømmer var både dyrt og mangelvaren på den tiden, og gjenbruk var heilt vanlig. Dette huset er vart satt opp som slåttehus for dei som tok over slåtten av markene, blant annet folket på Ljøen og Matvika.
![]()
Huset mangler skikkelig dør, så var litt kroting for å få den opp. Gulvplankene gynger når du trakker på dei, så mor sikter seg inn på bjelkene. Aner ikkje kva gulvet tåler når man blir så mange her inne.
![]()
Bordet står att, vaskefat, sko på veggen osv. Som en liten bit levende historie. Mor fekk en sånn følelse som ho hadde i Russehola på Sandane, der stod att ramma på sengene, bordet, og en sko, som om dei hadde glemt att noe.
![]()
Kven sitt alt er, er usikkert. Guiden forteller at han har overnattet her. Mor lurer på korleis det hadde vært, sovet i huset her? Hadde sikkert vært en meget rar følelse. Men skulle man ligge på Horvadraget noen gang, så er bakerst i huset den tryggeste plassen for steinras. En gang da faren i huset skulle ha hjelp av sønnen sin Sølfest, 8-10år gammel, så stod guten opp ifra senga og vart med ut, trøtt. Ikkje lenge etterpå så kom en stein tvers gjennom taket, knuste halve senga hans, og ut gulv og vegg, så rett på fjorden. Huset vart reparert, fekk ny seng, og livet fortsatte. Og Sølfest vart siste bruker av Horvadraget, tross hendelsene.
![]()
Mor satte seg på benken, 2 andre karer også. Rart å sitte der og holde i ting som en gang vart brukt her. Kan være etter dei som slo markene når folk flytta herifra, for da slo Matvika o Ljøen her. Det er eieren av Matvika som eier her no. Siste brukerene, altså Sølfest med familie, som dreiv her flytta til Ramstaddalen i Sykkylven.
![]()
Sitte her med en kaffikopp, høre steinene løsne oppi fjellsiden, og håpe den ikkje kom denne veien måtte vært en del av kvardagen. Skjønner egentlig godt at dei ga opp da halve huset forsvant, for da føler man at det er nok, og vil ikkje riskere sin familie lengre. Det sies at kårmannen satt i naustet og gret den dagen dei flytta herifra, og dei var glade i plassen sin. For dei hadde det bedre her matmessig enn andre garder i flatområdet også. Det er grøderikt her, og det var nok grunnen til at dei holdt ut her i faren.
Grunnen til at det var farligere å bo der på 1900, var at juvet overfor dei som tidligere hadde tatt av for steinene, no hadde fyllt seg med stein i ca 1850, slik at steinene kom over. Den dagen steinraset kom, så stod 4 åringen ute på trappa, for han hørte steinene og trudde det var på andre siden av fjorden og ville sjå på. Dei fekk dratt han inn, gjemt seg bakerst kroken av huset, og så kom steinene. Steinene reiv med seg alt av huset som ikkje var gjemt under hammeren, heilt til grunnmuren. Halve stod att. Kopper og kar, rester av huset lå strødd nedover slåttemarka. Kan du tenke deg bråket og ristinga? Tenke deg følelsen og redselen til dei som satt innerst under hammeren og såg og hørte steinraset rive med seg livet deres? Mor klare ikkje forestille seg det. Så etterpå sjå kun noen gulvplanker att, og mellom to av dei stod en diger stein fast. Sølfest var på krøterhandel og kom att den dagen. Da sa han at nok er nok, og han og faren rodde avgårde for å finne en gard dei kunne kjøpe.
![]()
Et vindu med blyglass må være av det gamle huset, og kanskje dette var et som stod att? For dei vart verende sommeren og vinteren, for dei fann ikkje noen gard å kjøpe. Som faren til Sølfest sa til sin svigerdatter, bedre å være der enn nede i fjordene, for der spiste folk kun sild og poteter. Men våren 1900 da kjøpte dei ny gard og dro. Da var det å bære med seg alt dei eigde ned den farlige veien, og frakte det til Ramstaddalen. Tok mange dager å bære ned, og en mange naboer kom og hjelpte til. En ifra Blomberg er nevnt, han bar tunge bører i fleire dager, og nevnte aldri betaling. Far på garden sjøl bar et skap på 1,9m høgt, 1.4m bredt, 0,4m dypt. Kan du tenke deg vekta av det skapet??? Sølfest bar det ned sjøl, og det skapet står den dag idag i Ramstaddalen. Alt skulle fraktes av rutebåten, eiendeler og dyr.
![]()
Var det slike sko han hadde på seg tru? Uansett, tenk deg dine gode fjellsko laget etter dagens standard i denne råsa her, så kan du tenke deg med slike sko... sier ikkje meir.
![]()
Bordet her har stått her en stund, uten tvil. Rissa inn både 1977 og 1942. Tru kor mange som har tatt turen hit i årene etter dei forlot garden? Plassen grodde sakte men sikkert att, og siste årene så er det lite folk her. Såg i hytteboka siste som skrev seg inn var padlere september 2018, no er det juni 2019.
![]()
Alle fekk beskjed av guiden om å skrive seg inn i hytteboka, og det skulle skrives noe innledningsvis. Mor fekk den fryktlige æra, og fekk nesten skrivesperre! Men gjor et forsøk.
![]()
Mormor, din tur å skrive deg inn. Syns det er meir personlig på en plass som dette at man skriver navnet sitt sjøl i boka. En fjelltopp osv er greitt at andre skriver navnet ditt inn, men ærbødige Horvadraget så ville ikkje mor skrive inn andre. Mulighetene er meget store for at du aldri drar hit igjen. Fjellene står, det gjer ikkje huset på Horvadrag.
![]()
En annen som benyttet seg av bordet var botanikeren. han hadde samlet med seg en masse forskjellige blomster, og la dei inn i ei avis han hadde med. Skulle presse dei. Egentlig så er det en fantastisk måte å kartlegge kva planter man fnner der. Mor tar bilder av dei ho ikkje kjenner att eller syns er spesielle, han tar dei med. Han var meget kjekt å prate blomster med, og det vart en del samtaler resten av turen.
![]()
Måtte opp den litt skjeve og tvilsomme trappa og kikke på loftet også, når først er her. Ganske så tomt her, stille, tydelg at det er forlatt.
![]()
For det er vel ikkje så ofte at så mange mennesker er her på en gang. Mor finner att botanikeren og prater om blomster. Han visste kanskje navn på dei mor undret seg over? Du ser huset i bakgrunnen, ikkje åpent rundt det der som på det gamle bildet nei, meir attgrodd og gjemt, noe helt annet enn det mor forestilte seg.
![]()
Rett nedenfor huset, litt til høgre for det, står Mormor på ruinene av det som var bakstehus, slakterhus og smie etter det mor forstod. Berre murer å sjå att her.
![]()
Før så såg man vidt ifra her, også De 7 søstre som på det gamle bildet. No ser man kun fjorden og Friaren, resten er gjemt av skogen.
![]()
Hurtigruta kjem der nede på Geirangerfjorden med turister balnt annet. Trur du noen va dei ser opp hit og undrer på korleis i alle dager folk har komt seg dit opp?? Mor håper, for da har dei opplevd noe å prate om lenge.
![]()
Om berre huset kunne pratet... skulle ønske, for tenk alt det har opplevd. Men dessverre. Hadde mor hatt tidsmaskin, så hadde ho ikkje dratt inn i fremtiden, for den vil mor ikkje vite noe om, men tenk å kunne dratt tilbake i tid og sett korleis ting såg ut? Dratt på en usynlig måte eller noe, uten å forstyrre folk. Har ikkje lyst til å endre fortiden, men berre sett den. tenk å sett korleis landskapet såg ut, bygningene, folket osv.
![]()
Guiden sier at dei skal videre, først skal dei finne kverna. Den skal ikkje være så langt unna, og på smame stien som du skal til Megardsplassen.
![]()
Han stopper opp ved denne bekken, Heilsvorgrova. Her hendte det noe trist i sin tid. Tenestejenta Ragnhild vaska i grova, men hadde fått innstrukser om hørte ho stein, så skulle ho sleppe alt ho hadde og komme seg sjøl unna. Men den gangen steinen kom, så var ho for sein. Ho endte sine dager her. Steinras var kvardagen, og i 1857 raste ei stor steinblokk og havna midt i gangråsa opp til Horvadrag. I 1879 kom det stein og knuste naustet og båten.Stein havna også på hustaket og tunet. Hadde dette vært idag, hadde folk fått bunekt der.
![]()
Mor spør ut guiden om tenestejenta som endte sine dager her. Tenk å ikkje rekke å komme seg unna da, er så trist å tenke på, for da var det ikkje trær som no som kunne dempe for steinen. På et gammels bilde så ser mor at bekken her var en god del større da, og ser rasfaren overfor. Skal fikse et avstandsbilde mor såg i samme boka, der ser du korleis Horvadraget ligg til i fjellsiden, uten særlg trær, og så ser du grova her, en god del større.
![]()
Ser du pila til høgre? Det er Horvadraget, ser huset, løa og bakstehuset. No ser du kor dramatisk garden egentlig ligg til, ingen spøk å bo der. Har et heilt annet inntrykk når man står der idag med en masse trær og vegetasjon. Pila til venstre med en M på, trur mor er Megardsplassen, er ikkje sikker. Dit skal dei etterpå. Berre så du ikkje skal undre, bildet er ifra 1885.
![]()
No er markene fulle i trær, og noen år så er det knapt man kjem til å sjå at det har vært slåttemark engang. Det er murer her, etter kva, kven veit. Det er fortalt at tunet til Horvadraget lå en annen plass før, men at snøfonna kom og sopte heile løa på fjorden, og kuene lå å fløt i fjorden etterpå. Kanksje det var her det lå? Kven veit, ingen.
![]()
Murer er det i alle fall att her, ser dei om man kikker etter. Og nedenfor her, et stup rett ned. Var det her så var det ingenting som stoppet fonna og løa.
![]()
Dei gikk opp til kverna, og tett inntil hammeren står restene. Ikkje uten grunn den er plassert der, gjaldt å plassere tett inntil rassikre plasser der fjellet sjøl tok av for stein og snø.
![]()
Guiden heldt opp øvste delen av kvernsteinen, den underste har han ikkje funnet på sine turer hit. Tenk at for over 100 år siden var den der i bruk av folk for å kunne male korn til mat.
![]()
Mor hoppet ned i bunnen av kverna, bøyde seg ned og kikket ut hullet. Ut hullet her rann vatnet når bekken vart leda inn. Åpninga for vatnet er tettet att av en stor helle og meir stein.
![]()
Guiden kjenner plassen godt, hadde tatt med seg koppen sin og henta seg friskt og kaldt vatn ifra bekken, og drakk. Mor såg kva han gjorde ved sekken da dei satte sekkene att ved stien, så ho tok med seg flaska si for å fylle på.
![]()
Nede ved sekkene igjen, så spurte guriden om dei ikkje skulle ut på stupet før dei gikk? Jo selvfølgelig ville dei fleste det! Og da bar det litt nedover og til høgre.
![]()
MrJ er den som alltid skal lengst utenfor av alle, og finst ikkje høgderedd på noen måte. Og ja, han fekk skjenn av mor for at han alltdi skal så langt ut som mulig. Hjalp lite at han hevdet at han sjekket først. Mor er litt nådelaus der, sorry MrJ. Men faller man utenfor der, så er fjorden over 250m der nede. Så dyrene som fulgte med løa i den snøfonna hadde ingen sjanse.
![]()
Mor var på en litt sikrere plass og kikket ned. Ingen plass å spøke med dette her. Tenk deg vinterstid og skare, du er ute og jobber med noe, og begynner å skli. Syns det er heilt utrulig at ingen fleire ulykker skjedde.
![]()
Farlig vakker plass, det er sikkert, og en fascinerende plass. Geirangerfjorden har mange slike plasser, men dette er kanskje av den farligste plassen å bo i heile fjorden.
![]()
Føles tryggere å ferdes her no, og gjengen står og diskuterer plassen og historie. Guiden er et oppkome av historie, ikkje berre om plassen her men om dei fleste gardene her.
![]()
Så var det å komme seg videre opp til Megardsplassen. Og som en sier, Me betyr midt, altså dei meiner at det har vært en gard til, kanskje oppe mot det som var setra. Kven veit.
![]()
Det er ikkje så langt opp til Megardsplassen ifra Horvadraget, og stien her er den fineste hittil.
![]()
Ikkje perfekt sti, men heilt greitt. Ifra Horvadraget opp til Megardsplassen er det ca 125 høgdemeter.
![]()
Litt jungelfølelse der den lille elva renner gjennom det grønne frodige. Tilgang på vatn var ikkje noe ploblem, og fossen Brudesløret ligg rett borti her. Faktisk så hadde Horvadraget innlagt vatn mot slutten av 1800-talet, det var ikkje mange garder som hadde da.
![]()
Så dukket det virkelig store mysteriumet opp..... noen solide, store, fleire murer!
![]()
Ingen tvil om at murene er etter bygninger, men kva er dette her? Venter spent på svar ifra guiden, for dette er vel ikkje Megardsplassen?
![]()
Ikkje er murene små heller, og guiden kunne fortelle at murene her er mysterium, for ingen veit kva dei har vært for noe! Du hørte omtrent undringen ifra folket, hviskingen, og undringen over at ingen visste noe. Så tydelige murer som dette her, og ingen veit kva det har vært.
![]()
En ting er sikkert, det er lite å finne om Horvadraget i bøker, enda mindre om Megardsplassen. Har det vært noe meir her en gang, lenge før nedskriven startet, så er det ikkje rart at dette her fall utenfor.
![]()
Mor går på nedsiden for å kikke, slik mange andre også gjor. Husker du mor snakket om å reise i tid? Dette her hadde vært en fin plass å reist tilbake for å sjå.
![]()
Ser at det er bratt utenfor, sva der nede, og før var her omtrent ikkje trær eller så masse vegetasjon. Båten langt der nede blir utrulig liten, over 300 høgdemeter dit ned. Ei snøfonn her og du seiler langt, heilt ned i fjorden.
![]()
Noe lite og kvitt fanger mors oppmerskomhet. Måtte zoome inn for å sjå, det er en ribbåt som tar turistene nesten inn den sprekka. Viser kor stor sprekka faktisk er, for ribbåten nesten forsvinner inn der. Geirangerfjorden er spennende den, uten tvil. No ser mor at dei har trekt seg tilbake, og forlet sprekka.
![]()
Når dei kom opp til Megardsplassen, så var noe av det første guiden gjor var å trakke ned i et firkantet hull. han forteller at dei hadde innlagt vatn her, en luksusvare på den tiden. Om det er lite å fnne om Horvadraget, så er det enda mindre om Megardsplassen. Faktisk så vart Horvadraget solgt på auksjon i 1872, og da hørte Megardsplassen til. Vart delt fordi han som kjøpte Horvadraget ga skjøte på Megardsplassen til svogeren sin, for han hadde mista kona si. Han gifta seg på nytt, fek et barn, som døde. Virker som tragedier følgte mannen, så han solgte garden i 1889.
![]()
Garden her er ikkje stor, men den kunne brødfø en liten familie. Seter delte dei med Horvadraget, og herifra og opp til setra er det så kort at seterjentene kunne frate melka ned til garden og få ysta der. Kverna delte dei også, såå dei hadde et tett samarbeid, og det var også nødvendig for å klare seg her.
![]()
Plassen her var ikkje ansett som rasutsett for snøfonn, men da Horvadraget vart fraflytta i 1900, så flytta dei også, for klare seg aleine ansåg dei som umulig. Veit du kva da som skjedde? Jo, den vinteren som kom det ei snøfonn og sopte med seg alle bygningene, rett utenfor stupet og i fjorden. Her som ikkje i manns minne kunne eringre noe fonnfare. Berre murene att, som no. Dei kom tilbake for å kikke, og plukket sammen det dei kunne av materiale og la inn under en heller, Osphelleren. Der har alt no råtnet vekk, bortsett fra en stokk merket med tallet fire som er der. Ifra en gard som en gang var.
![]()
Litt slåttemark vises att i retning De 7 søstre, og hadde det ikkje vært for trea der borte, så hadde man sett fossen.
![]()
Mor vandrer oppå muren og tenker. 1900, det er 119år siden no, og ingen har budd her siden, øde siden. Mosegrodde murer er eineste vitna om en gard som en gang var, og har aldri sett bilde i noen bøker eller på nett av garden. Har ingen anelse korleis det såg ut her. Tru korleis det såg ut?
![]()
Vart i alle fall gjordt godt arbeid når dei bygde murene, for dei stod støtt att gjennom snøfonna, og står enda. Eineste bildet mor har sett, er av grunnmurene, og en kar stod oppå fjøsmurene, og han var den siste som vart fødd her oppe, det var i 1899. Som 1 åring så forlot han garden ilag med forledra sine, og vendte kun tilbake en gang.
![]()
Siden det som hadde innlagt vatn var huset, så rekner ho med at murene lengst til høgre i bildet er av huset, fjøset nærmest hit?
![]()
Guiden er et oppkomme av historie, og du fekk høre alt mulig om folk og fe, tragiske hendelser, gleder, og han kunne navn på folket også. Lurer på kva slags kartotek han har gjemt? Utrulig kjekt å gå ilag med han og høre.
![]()
På tide med litt mat også. Fram med maten og sette seg ned litt. Hodet fungerer ikkje uten drivstoff, ikkje føttene heller.
![]()
Folk satt litt her og der, pratet og koste seg. Alltid kjekt å teffe nye folk, dele interesser, diskutere, og kanskje få en god latter. MrJ og botanikeren i oppslukt samtale. Mormor som tok bildet, mor sitter i sin egen verden på muren som kanskje var fjøset og snakker om fjellturer med et par. Noterte seg en fjelltur her i Geiranger ho burde ta en gang.
![]()
Mor kikker bort til MrJ og Mormor, smiler for seg sjøl. Tenk at dei kom seg hit, at dei skulle få oppleve både Horvadraget og Megardsplassen. Er ganske så fornøgde med akkurat det, er berre å jobbe seg til Knivsflå som neste mål.
![]()
Det var Strandaskinke på brødskiva, kva passer vel da ikkje bedre enn Geirangersjokolade til dessert? Mor og Mormor var innom butikken før dei dro, og begge to sendte rundt sjokolade til det var tomt.
![]()
Mor stod å kikket ned i det som var innlagt vatn en gang, mens dei diskuterer om man skulle gå videre til setra, eller ned att til båten. Gikk dei til setra så rakk dei ikkje båten, og der var noen som måtte rekke ferga tilbake til Hellesylt. Mor skal være ærlig at ho meir enn gjerne ville opp til setra, men så var det båten, ferga, og to stykker stod att nede ved stien ved kverna. Dei 2 var ikkje heilt i form til å bli med opp, og venta der. Å dele opp gruppa, at noen gikk opp og andre ned att syns ikkje guiden noe om. Så dermed samlet alle sammen sakene og var berre å gå ned att.
![]()
Hey! Mor fekk blomster til og med! Botanikeren såg en liljekonvall, den eineste han såg på turen, plukka den, og ga den til mor. Den er giftig, men ikkje å plukke og holde. Tenk at den planten brukte dei i brudebuketten før. Mor har sett bilder av sine tippoldeforeldre osv, og der ser ho liljekonvaller, og svarte brudekjoler. Ikkje som ida nei. Den andre planten der fann mor, og tok med for å finne navn på den når kom heim att. Botanikeren putta blomstene i ei lomme på sekken til mor.
![]()
Det var en avslappet stemning på vei ned. Er mindre slitsomt å gå nedover, og stien er meget meir synlig på vei ned enn opp.
![]()
Mormor og guiden på vei tilbake til Horvadraget. Mormor kunne også tenkt seg opp på setra, berre for å vært der og sett. Står ingen bygg att der oppe, men det er følelsen og å ha vært der som betyr mest.
![]()
Så rart å sjå huset på Horvadraget så gjemt, her som var så åpnet før. Mor veit ikkje kva det er, men no har ho vært på gamle garder før, gamle setrer osv, men akkurat for denne garden her så får ho en intens trang til å ville rydde opp. Høres sikkert heilt skrudd ut, men vært her ei helg om hadde barnevakt til gut, saga vekk skog, slått graset, sprøyta litt, merka stien, det hadde nok mor tatt ei helg på om hadde passa.
![]()
Steinsprangfaren er vel ikkje like stor no som før, no er det en masse skog her. Faren er der ja, men ikkje på samme måten som før tenker mor. Trur plassen treng litt kjærlighet <3
![]()
Og treng å få att litt av utsikta si også.
![]()
Storfjordens venner har noe dei kaller reisebrev på nettsiden sin, der du kan sjå film ifra turen med historie. Er med en fotograf som både tar bilder og filmer, og det er en super måte å dokumentere på. Folk som ikkje kan bli med på slike turer, eller berre vil sjå litt av gardene og høre litt historie om enkelte garden kan gå inn på siden etetr kvart. Mor var inn og kikket, ser at det kjem til å komme om mange garder etter kvart. 1 poeng til dei for formidlingsideen. Mange stod heilt stlle mens guiden fortalte historia om garden, rasene og fraflyttinga.
![]()
Nei er du der igjen helleren, det føltes ikkje så langt hit no. Ingen stopp denne gangen, her er fokuset på å komme seg ned att til kl17 og rekke den ferga.
![]()
Og der har man jo De 7 søstre igjen også. Så lett det gikk når man hadde stien opp gått ifra før, enn måtte leite på vei opp. MrJ fortalte mor at han såg noen plasser svakt rød merking, men skulle vært merka opp att, og som sagt tidligere, så flytter stien og landskapet litt på seg her.
![]()
Her er visst dei tilbake til det andre steinfaret, og var ok å gå her. Noen syns det var litt ubehagleig, og tau nr 2 vart laget til for dei som ville vente og bruke det. Dei fleste berre gikk uten tau.
![]()
Men veit du kva man fann der da? Markjordbær! Søte, små, røde og fristende. Samtlige med rødfarge vart spist opp etter kvart som folk passerte. Mor spiste også, søteste jordbærene du kan finne. Lurer på om det var markjordbær til dei som hadde gardene her også. Ser det er hasseltrær også. så nøtter fekk dei også.
![]()
Det første steinfaret, og som en leik ned tauet.
![]()
Mor kikker opp igjen, og tenker at bak oppå der en plass ligger Knivsflå. Kjenner at berre MÅ dit en dag, bruke en heil dag på å komme seg til garden og forhåpentligvis opp til setra også.
![]()
Lurer på korleis stien er opp dit, er den litt som denne her? Ur, attgrodd, løs, bratt? Skal nok finne ut av det en dag. Kanskje du heng med på den turen også, kven veit.
![]()
En ting er sikkert, det var som dei sa og trudde på vei opp, at dei kom til å finne stien lettere på vei ned, og det gjor dei. ikk så lett som berre det, og det gikk fort unna egentlig.
![]()
Mor tok ikkje av seg hanskene ned, var veldig greitt å kunne ta et tak i noe der det trengtes, uten å være redd for dei hygelige brenneneslene.
![]()
Sola er borte, kjenner noen forsiktige regndråper, og man er tilbake til start. De 7 søstre ønsker deg velkommen tilbake, og frister deg til å gå langs kanten, men gjer det ikkje pga steinsprangfaren.
![]()
Og der er begge ribbåtene også, i rett tid. Berre å få på seg vestene, og sørge for at dei som skulle rekke ferga er på første båten. Guiden og fotografen er nok siste ned, og dei skal båe ta bilder og få med tauene.
![]()
Er det ikkje vakkert vel?? Ser så myk ut, slørete og fortryllende, men likevel farlig å nærme seg. Best å nyte på avstand.
![]()
Takk for no De 7 søstre, var hyggelig å treffe dokke på denne fine dagen. Kanskje en dag så er mor tilbake? Aner ikkje, er berre glad for å hatt denne muligheten denne dagen her.
![]()
Og med ribbåten så vender dei tilbake til Geiranger og bilen. Føles heilt greitt på en måte, samtidig så var der meir å sjå, og den følelsen av å forlate noe som naturen nesten har tatt tilbake. Kor lenge det er til det er kun overgrodde murer att er en ting, det huset der står ikkje så alt for lenge.
![]()
2 lykkelige damer!! MrJ havnet bak hos båtfører, mens damene fryder seg over den utrulig flotte dagen. Alt dei har fått sett, opplevd, hørt og følt at dei har vært en del av historia er faktisk en super følelse. Noen sier at historie er kjedelig, det synes mor også før, måtte berre finne kva del av historien som fanget hennes interesse. Tørr historiebok er grusomt, men å oppleve historie er noe heilt annet.
Vi rette en stor takk til Storfjordens venner for turen, har vært en sann glede å få være med, og til den fantastiske guiden som er som en levende historiebok med humoristisk snert, du er unik!
Og må berre tilføye, dette er skrevet etter beste evne etter vært der, hørt på, lest i bøker som har litt forskjellige formuleringer osv. Historisk feilmkan forekomme, men mor har gjordt så godt ho kan :-)
![]()
Det er omtrent umulig å lage til kart over stien, men du starter ved De sju søstre, på venstresiden av fossene. Så går du opp til fjellkanten, og følger på skrå til Horvadraget. Sti ifra der til Megardsplassen. Et obs er at på kartet så står det merket Megardsplassen på heimsetra, og ikkje der Megardsplassen egentlig ligg. Feil hos kartverket. Både på finn.no kartet som mor bruker og Norgeskartet så står det feil. Turen tar litt tid, ulendt terreng, løst, bratt fjellside, og litt rasutsattt. Men du store for en tur det har vært i det store og heile :-)